Sizlere daha önceden 2 kez STEM eğitimi üzerine katılmış olduğum TÜBİTAK projelerine katıldığımı aktardığım yazılar yazdım. Bir Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi mezunu olarak bulunduğumuz yüzyıl içerisinde teknoloji okur yazarı bireyler yetiştirmenin elzem olduğunu düşünüyorum.
Ortaokul ve Lise düzeyinde Bilişim Teknolojileri dersleri ile teknoloji okur yazarı bireyler yetiştirme çabasının tüm sınıf düzeylerinde bütüncül bir biçimde ele alınması gerektiğine inanıyorum.
Algoritmik düşünme becerisi, günlük hayattaki tüm sorunların çözümüne ışık tutacak bir beceri olmakla birlikte bu sorunları çözecek araçları geliştirmek için programlama becerisine de ihtiyaç vardır. Programlama ve kodlama kavramları birbirine karıştırılmış olsa da temel olarak birbirini tamamlayan süreçlerdir.
Programlama Öğretiminde Araçlar
Programlama eğitimini dijital ortamda Scrach, mBlock, Kodu, Alice gibi araçlar ile sürdürmek mümkündür. Fiziksel bir ürün ortaya çıkarmayı seven öğrenciler için ise robotik programlama araçları bulunmaktadır. Bunların başında Lego Mindstorm, Arduino gibi araçlar gelmektedir.
Arduino uygun fiyatlı olması ve esnek bir yapıya sahip olması (Birçok farklı proje yapılabilmesi) sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Şahsi fikrim ise daha çok tercih edilmesinden yanadır.
Herkes İçin Blok Tabanlı Arduino Programlama Kitabı
Arduino aracı kullanılarak programlama öğretmeyi amaçlayarak hazırlamaya başladığımız “Herkes İçin Blok Tabanlı Arduino Programlama” kitabımızı da sonunda tamamladık. Tabi ki eğitim için tamamen ücretsiz bir şekilde yayınlıyoruz.
Bu e-kitap içerisinde öncelikle temel programlama bilgisi, fiziki programlama gibi terimlerin ne olduğundan ve nasıl çalıştığından söz ettik. Veri tiplerinden algılayıcıların (sensör) çalışma sistemine kadar olabildiğince çok konuya değindik. Ardından Arduino ekosistemininden bahsederek, en çok tercih edilen Arduino Uno’yu yakından inceledik. Arduino programalama için gerekli araçların kurulumunu anlattık. Ardından blok tabanlı programalamanın bileşenlerine yer verdik. Bilgisayar ortamında Arduino devreleri hazırlamanın ve ve simüle etmenin yollarından bahsettik.
Son bölümde, önceki bölümde söz ettiğimiz programalama bilgilerini ve yazılımlarını kullanarak örnek uygulamalar hazırladık. Örnek uygulamaların sonunda ise ilk kez öğrenecekler için farklı ödevler verdik. Hazırladığımız örnekleri tamamlamanın yanında sizlerin de farklı örnekler ve projeler ortaya çıkartabilmesi için öneriler sunduk.
Teşekkürler
Bu içeriğin hazırlanmasında öncülük eden ve bizlere (Kırıkkale Üniversitesi-BÖTE 2020 Mezunları) Arduino’yu öğreten değerli hocamız Dr. Serhat Altıok’a, kitabın geliştirilmesi aşamasında bana kod ve görsel ögeler açısından oldukça yardımcı olan Büşra Çoşkun ve Muhammet Demirok’a çok teşekkür ederim.
Elbette dönem içi projeler ve sunumları ile katkıda bulunan tüm sınıf arkadaşlarıma (kitap içinde isimleri mevcut) teşekkür ederim.
Olabildiğince çok öğrencinin hayatlarına dokunabilme ümidiyle…
Tıkla ve kitabı pdf olarak indir (Yandex.Disk)
Güncelleme: Yandex.Disk indirme limiti sebebiyle indiremeyenler için Google Drive bağlantısı eklenmiştir. Yoğun ilginiz için teşekkürler 🙂