İşte Hackintosh Maceram..

Merhaba 🙂

Evet uzun süredir yazı yayınlamıyordum ama artık vakti geldi. Yazı yayınlamamamın birden fazla sebebi olsa da en büyük sebep Windows işletim sisteminin saçmalıklarından bıkmış olmam. Bunun neticesinde de Windows’tan ayrılmaya karar verdim ama hangi işletim sistemini kullanacaktım?

Önce Linux dağıtımlarına bakmak istedim ancak sürekli kullandığım Adobe yazılımları orada yoktu. Android kullanayım dedim ancak Android henüz PC için yeterli değildi. O zaman Mac alacaktım. Elimi cebime attığımda para yerine anahtarlık çıkınca elimdeki Laptop’a acaba Macintosh kurabilir miyim diye düşündüm. Cevap: EVET!

Önce araştırma yapmaya başladım. Nasıl olur, nasıl yapılır diye araştırırken Hackintosh Türkiye Destek Platformu olarak kendini tanımlayan osxinfo.net ile karşılaştım. Öncelikle hackintosh nedir bunu bir belirteliyim.

Hackintosh, Apple Mackintosh sistemlerin resmi olarak desteklemediği cihazlara kurulmasına verilen kurulum yöntemi adıdır.

Hackintosh kavramını da açıkladığımıza göre şimdi maceramıza dönelim 🙂

Yukarıda bahsettiğim siteden MacOS High Sierra imaj dosyasını indirdim. Rehber videosundan izleyerek kurulumu başarıyla tamamladım. Sistem USB olmadan boot edemiyordu. Bunun için clover bootloader kurmam gerektiğini öğrendim ve bu kurulumu da tamamladım. Başarılı bir hackintosh kurulumunun ardından yapılması gereken işletim sistemi tarafından native (yerleşik) olarak tanınmayan donanımları tanıtmaktır.

İşte zurnanın “S.a krdş bi sıkıntı mı var?” dediği noktaya geldik. Daha önce Sierra sürümünde çalıştırmayı başardığım bazı donanımlar (Özellikle WiFi kartı) çalışmamıştı. Bu problemin üzerine gidip birçok deneme yapmış olmama rağmen sistem kartı tanımadı. Laptop cihazı laptop yapan en önemli parçalardan birinin çalışmaması benim için büyük problemdi ve Sierra (Bir alt sürüm) sürümüne dönmeye karar verdim.

Hackintosh
Hackintosh arayüzü

Sierra Sürümü İmajı ve Kurulum

Yine aynı sitede yer alan Sierra imajını indirip USB belleğe yazdım. Ardından yeni bir kurulum daha yaptım. Geçen seneki dual boot (Windows+MacOS) denememde yedeklemiş olduğum kextleri bulut hesabımda buldum. Evreka 😀

Yeri gelmişken kext nedir bunu da açıklayalım madem değil mi? Kext Kernel Extensions kelimesinin kısaltılmasıdır. İşletim sisteminin çekirdeğine eklenen bir uzantıdır. Windows sistemindeki driver sistemine benzetebiliriz.

Gerekli kextleri gerekli konumlara kurduktan sonra baktım ki WiFi, FN tuşları, Touchpad, Hoparlör, Mikrofon çalışıyor. Daha ne ister ki insan dedikten ortalama yarım saniye sonra ekran parlaklığının çalışmadığını farkettim. Haydaaaaa! Neyse ki imajı indirdiğim sitede kullandığım sürüm için ekran parlaklığı aktif etmek içim detaylı bir rehber hazırlanmıştı. Ancak tecrübesiz olduğum noktadan geldi. DSDT ve SSDT dosyalarına yama yapmam gerekecekti. Buyur buradan yak 🙂

DSDT, BIOS’taki ACPI tablosunun dosyaya dökülmüş halidir. DSDT tablosu , ACPI sistemlerde işletim sistemine bilgisayarın donanımı hakkında bilgi veren veritabanını içeren tablodur. Çoğu donanım üreticisi DSDT tablosunu Windows’a göre ayarladığından dolayı Windows’tan farklı bir işletim sistemi kurmak istediğinizde (Unix, Mac OS X) bu tabloda düzenleme yapmanız gerekir.

Alıntı: Technopat Recep Baltaş

Rehberi takip ederek yapmış olduğum DSDT dosyalarını sisteme entegre edip bilgisayarı yeniden başlattım. Ne oldu dersiniz? Evet, ÇALIŞMADI! 2 Gün (sadece akşamları) nerede hata yaptığımı görmek için çalıştım. Sonradan farkettim ki config.plist dosyasında yamayı uygun yere eklememişim. Diğer yamalardan örnek alarak ekran parlaklığı yamasını doğru yere ekledim. Ta daağğ (O ses tonuyla okuyanlar bi ses etsin) 😀

Sistem açıldığında artık ekran parlaklığı da çalışır hale geldi. Artık hazır derken pil göstergesini de üst çubuğa almak istedim. Önce pil için gerekli kext’i yükledim. Sonra da üst çubuğa aldım. Ancak sürekli %0 görünüyordu. Sistem, pilimin durumunu okuyamıyordu. Daha önce düzenlemiş olduğum DSDT dosyasına bir de pil yaması uyguladım. Bu sefer sorunsuz bir biçimde yamalamış ve tanıtmış oldum. Bu sayede de sorunsuz bir Hackintosh cihazım olmuş oldu 🙂

Teşekkürler

Kurulum ve hata düzenlemeleri konusunda birçok konuda yardımı dokunan Osxinfo.net yöneticisi @montezuma başta olmak üzere tüm foruma teşekkür ediyorum.

Ayrıca yazıyı sonuna kadar okuduğun için sana da çok teşekkür ederim. Başka bir tıkırtıda görüşmek üzere 🙂


“İşte Hackintosh Maceram..” için 4 yanıt

  1. Ünal avatarı
    Ünal

    Güzel yazı

    1. Görkem Koç avatarı

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙂

  2. Aryen Hemvatan avatarı
    Aryen Hemvatan

    İos sdk var mı

    1. Görkem Koç avatarı

      Tabiiki kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir