Geçen sene Şubat ayında STEM etkinlikleri üzerine bir projede Katılımcı-Rehber olarak yer aldığımı bir blog yazısında paylaşmıştım. Bu sene de 5-11 Nisan aralığında TÜBİTAK’ın destekleriyle Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilgisi Eğitimi bölümü tarafından düzenlenen “Öğretmen Adayları Geleceği Programlıyor: STEM Eğitimi ve Arduino Uygulamaları” adlı projede rehber olarak görev aldım.
Önceki katılmış olduğum proje, mezun olduğum Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü tarafından düzenlenmişti. Bu sefer kendi bölümüm dışında benzer bir etkinlikte yer alacağım için biraz tedirgin ve heyecanlıydım. Evet bilgi birikimim vardı ancak bu sefer olaylara Fen Bilimleri öğretmen adayı gözünden bakmam gerekecekti.
Projeye katılımım çok hızlı gelişti. Etkinlik aslında daha önce planlanmış ancak pandemi kısıtlamaları başladığı için ertelenmiş. Bu erteleme süreci içinde proje için planlanan rehberlerden ikisi çalışmaya başladığı için katılamayacağını belirtmiş. Değerli hocam Arş. Gör. Serhat Altıok’un referansı ile proje yürütücüsü Prof. Dr. Uğur Sarı tarafından davet edildim.
Etkinliğin ilk günü açılış programını yaptık. Akabinde tanışma etkinlikleri ile ülkenin dört bir yanından gelen katılımcı arkadaşlarımızın tanışması, kaynaşması adına bir tanışma etkinliği yaptık. Ardından STEM eğitim anlayışı hakkında teorik bilgileri edindik. STEM eğitim anlayışının belki de en belirleyici aşaması olan mühendislik tasarım sürecinin fen bilimleri dersine entegrasyonu hakkında bilgiler edindik.
STEM; science, technology, engineering, math kelimelerinin kısaltmasıdır. Günlük hayatta karşılaşılabilecek bir problem durumunun, fen bilimlerinden yararlanarak, mühendislik tasarım sürecini de işin içine katılarak disiplinler arası kazanımların aktarıldığı eğitim yaklaşımıdır.
İkinci gün Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Adem Taşdemir hocamız ile bir STEM etkinliği yaptık. Kriterleri ve sınırlılıkları belirlenen duruma uygun en güçlü köprüyü oluşturmaya çalıştık. Aslında buradaki tek amaç gerçekten iyi bir köprü inşa etmenin ötesinde öğretmen adaylarının yaparak-yaşayarak STEM etkinliğini deneyimlemeleriydi. Aynı gün öğleden sonra Arduino’yu metin tabanlı programlamaya giriş yaptık. Ardından programlamanın temeli olan algoritma kavramını tam olarak anlayabilmek için Serhat hocamız ile “Sokak Oyunları ile Algoritma” etkinliği gerçekleştirdik.
Üçüncü gün yine Adem hocamız ile kendi roketlerimizi tasarladık. Açıkçası başta “Ne kadar uçabilir ki?” önyargısı ile takip etmiştim ancak fırlatma anını gördüğümde beklediğimden çok çok daha iyi olduğunu gördüm. 6 Farklı grup, 6 farklı roket ile en yükseğe ve en uzağa gitme yarışını verdiler. Aynı gün öğleden sonra Serhat hocamız ile dijital oyun geliştirmek için mBlock kullandık. Sonraki günlerde Arduino programlamak için de mBlock aracına alışmamız açısından oldukça faydalı bir etkinlik oldu. Günün sonunda herkesin bir “Labirentten Kaçış” oyunu vardı.
Dördüncü gün gruplar Dr. Eren Şahin hocamız ile aerodinamik araç tasarımı yapıp araç ürettiler. Etkinlik sonucunda da bu araçları yarıştırdık. Çok güzel araçlar ortaya çıktı. Yarış esnasında yapılan ufak şikeden burada detaylı bahsetmek istemiyorum 😀 Oldukça zevkli bir etkinlikti. Benim aklımdaki tasarımı hiçbir grup yapmadı ama uygun zamanda denemek istiyorum. Turbojet motordan ilham almak istemiştim 🙂 Aynı gün öğleden sonra Serhat Altıok ve Hüseyin Miraç Pektaş hocalarımız ile birlikte Arduino’yu programlayarak bir radar sistemi yaptık. Hız limitini aşanlara ceza kestik 🙂
Beşinci güne Doç. Dr. Harun Çelik hocamız ile “İnovasyon ve Girişimcilik” üzerine atölye etkinliği ile başladık. Özellikle bu etkinlik ufkumu açtı diyebilirim. Öğleden sonra Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erman Yükseltürk ile LDR uygulamaları yaptık. Ardından eğik düzlemde hareketin incelenmesi üzerine bir etkinlik yaptık. Bu etkinlik sırasında Arduino ve mesafe sensörünü kullanarak eğik düzlemde hareket eden cismin konum-zaman bilgilerini alıp, hız-zaman grafiklerini çizdik. Fiziksel dünyadan veri toplama, veriyi işleme ve tablo oluşturma gibi becerilerin gelişmesi açısından oldukça faydalı bir etkinlikti diyebilirim.
Altıncı gün Fen Bilimleri öğretmeni Yasin Yazıcı hocamız ile stadyum aydınlatması yaptık. Basit elektrik devre elemanları ile yeterli aydınlatmayı sağlayan ancak minimum ışık kirliliği yapan stadyumu inşa etmeye çalıştık. Oldukça farklı tasarımlar ortaya çıktı. Öğleden sonra ise bu stadyumların aydınlık derecesini Arduino ve LDR kullanarak ölçtük. Ardından bu stadyumları akıllandırmaya çalıştık 🙂 Akabinde Prof. Dr. Oktay Akbaş hocamız ile jonglörlük eğitimi gerçekleştirdik. Aslında temel amaç top çevirmek değil öğrenmeyi öğrenmek, öğretim faaliyetlerinde liderlik etmekti.
Arduino ile akıllı stadyum aydınlatması
Son gün.. Evet henüz bitmedi. Dolu dolu bir etkinlikti.. Hafta içerisinde öğrendiklerimizi uygulamaya döktük. Öncelikle basit araçlarla STEM etkinliği yazdık. Ardından çevremizdeki problemlere çözüm bulmak için düşündük ve bu sorunları Arduino ile nasıl aşabileceğimizi planladık. Devamında hocalarımız bu düşüncelerimizi dinleyip değerlendirdi ve dönüt sağladılar.
Kapanış etkinliklerinin ardından katılım sertifikalarının teslimi ile projemizi sağ salim sonlandırmış olduk.
Teşekkürler
Öncelikle Arduino ve STEM konusunda ilgi ve bilgi birikimime güvenerek beni proje yürütücüsü Prof. Dr. Uğur Sarı hocamıza öneren Serhat Altıok hocama teşekkürü borç bilirim. Elbette projede bize bilgi ve tecrübelerini aktaran tüm hocalarımıza ve süreç içerisinde koordine bir biçimde çalışan rehber arkadaşlarım Alperen Ulusoy’a, İkra Gül Yavuz’a ve Samet Karaşahin’e teşekkür ederim.
Katılım belgemi teslim alırken