STEM Seminerinden Tecrübeler

10-14 Şubat 2020 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde “Öğretmen Adaylarına Yönelik Arduino Programlama ile STEM Etkinlikleri Hazırlama Semineri” adındaki seminerde rehber öğrenci olarak görev aldım. Aynı zamanda katılımcıydım. Halihazırda öğrencisi olduğum üniversitede, bölüm hocalarımın yürüttüğü projede bulunmak benim açımdan da oldukça verimliydi. Haydi bu seminer boyunca neler oldu bunları anlatayım..

Beni yakından tanıyanlar bilir -son zamanlarda gelişme göstermiş olsam da- insan ilişkilerinde oldukça çekimser davranırım. Bu seminere gelmeden önce de “20 kadar tanımadığım insanla muhatap olmam gerekecek” düşüncesiyle tedirgindim. Ancak bu tedirginliğimin boşa olduğunu anlamam uzun sürmedi.

Açılışı yaptığımız ilk gün, süreci nasıl işleteceğimize yönelik gözlemler yaptık. Yaptık diyorum çünkü organizasyonu “öğrenci bazında” benim haricimde 3 sınıf arkadaşım ile yürütüyorduk. Yine aynı üniversitede olduğumuz ama farklı bölümden bir arkadaşımız da bize oldukça yardımcı oldu. Yazının devamında bahsedeceğim.

İlk gün STEM kavramı üzerine konuşurken aynı zamanda Kırıkkale Üniversitesi’nde daha önce yürütülen benzer etkinliklerden de bahsettik. STEM eğitimi ile ilgili görüşleri, yapılabilecekleri alan eğitmenlerinden dinledik. Seminer katılımcıları Fen Bilgisi Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü öğrencilerinden oluşan homojen bir gruptu. Bu yüzden her alanın uzmanından dinlemek, öğrenmek güzeldi.

STEM; science, technology, engineering, math kelimelerinin kısaltmasıdır. Günlük hayatta karşılaşılabilecek bir problem durumunun, fen bilimlerinden yararlanarak, mühendislik tasarım sürecini de işin içine katılarak disiplinler arası kazanımların aktarıldığı eğitim yaklaşımıdır.

İkinci gün ekip ile daha iyi ilişkiler kurmuş, işleyişi oturtmuştuk. Sinop Üniversitesi’nden Tuğra Karademir hocamız Arduino programlamaya giriş yaptı. Birçok sensörün kullanımı ile ilgili örnekler yaptık. Arduino’yu IDE üzerinden kod yazarak programladık. Burada aslında daha önce kodlama yapmamış olan arkadaşlar için temel seviyede kodlama bilgisi de kazandırılmış oldu. Ardından STEM etkinliklerinde nasıl etkili olarak kullanabileceğimize yönelik konuştuk. İnanılmaz verimli bir gündü.

Üçüncü gün BÖTE bölüm hocalarımızdan Memet Üçgül ile Lego Mindstorm Ev3 ile robotik programlamaya yönelik örnekler yaptık. Engelden kaçan robot, çizgi izleyen robot gibi örneklerden sonra öğrendiklerimizi uygulayacağımız bir challenge ile günü kapattık. Aslında bu gün sonu etkinlikleri de birer STEM etkinliği idi.

Dördüncü gün Arduino programlamayı blok tabanlı editör ile nasıl yapabileceğimizi gördük. ArduinoBlocks adlı web üzerinden çalışan blok tabanlı editörü kullanarak Arduino’muzu programladık. Günün başında temel elektronik bilgisi aldık. Mikro işlemci, mikro denetleyici gibi kavramları öğrendik.

Son gün STEM etkinlikleri hazırlanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini yine bölüm hocalarımızdan Serhat Altıok‘tan dinledik. Ders planı yazarken nelere dikkat etmek gerek, kazanım seçiminde nasıl davranmalıyız gibi soruların cevaplarını almış olduk. Hatalı yazılmış ders planları üzerinden nelere dikkat etmemiz gerektiğini net bir şekilde görmüş olduk. Öğleden sonra gruplar halinde ders planı ve STEM etkinlikleri tasarlayıp bunlar diğer grup üyelerine sunduk.

etkinlik sonu Stem
Etkinlik Sonu Fotoğrafımız (Tamam kadro değiliz maalesef ama)

Etkinlik sonunda pasta kesip katılım belgelerimizi teslim aldık. Toplu fotoğraflar çekindik.

Sosyal Aktiviteler

Kırıkkale çok sosyal bir şehir olmamasına rağmen yapılabilecek birçok aktiviteyi ekipçe yapmaya çalıştık. Okey de oynadık, bowlinge de gittik.. Akşamları sohbet muhabbet ortamımız eksik olmadı. Bu tür etkinliklerimize hocalarımızın da katılması bizi mutlu etti.

Çok kısa süre içerisinde, uzun süredir birlikteymiş gibi hissettiren sıcak dostluklar kurduk. Yıllardır aynı fakültede öğrenim görüyor olmamıza rağmen bu seminerde tanıştığım Şeyda belki de en ilginç olanıydı. Bir de o kadar şehir içerisinden hemşehrim olarak katılan Özge’yi sayabilirim. Burdur’dan katılan Mustafa, Aziz ve Abdullah üçlüsünden bahsetmeden olmaz diye düşünüyorum. Aslında burada herkese teker teker yer vermek isterim ama yazıyı çok uzun tutmak istemiyorum.

Nasıl bağlandıysak ayrılırken bir kötü oldum.. Otogardan son kişiyi de uğurladıktan sonra kaldığım yurda dönerken tüm bu hafta gözümün önünden geçti 🙂 Umarım bitmeyen, sağlam temeller üzerine kurulmuş dostluklar edinmişizdir.

Teşekkürler

Böyle bir seminerde bizi bir araya getiren ve kıymetli bilgileri bize katmak için çaba sarf eden başta Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı başkanı Erman Yükseltürk olmak üzere tüm eğitmenlerimize; proje boyunca her türlü işe koşan arkadaşlarım Şeyda, Nur (Aslında Şeyda adını kullanıyor ama burada farklılık olsun diye ikinci adını yazdım 😀 ), Sena ve Yusuf’a; ülkemizin dört bir yanından katılan dostlara teşekkürler.

Gelecekte bu tür seminerleri ve etkinlikleri proje sorumlusu olarak yürüttüğüm günleri görmek dileğiyle..


“STEM Seminerinden Tecrübeler” için 3 yanıt

  1. Abdullah TOPCU avatarı

    İlgi ve alakasıyla kırıkkaleyi sevdiren kardeşim mükemmel bir yazı olmuş duygulandırdın 😊

  2. Şeyda YARDIMCI avatarı
    Şeyda YARDIMCI

    En az etkinliğimiz kadar eğlenceli ve güzel bir yazı olmuş. Bu şekilde unutulmaz hale getirdiğin için ayrıca teşekkürler. İyi çalışmalar😊

    1. Görkem Koç avatarı

      Değerli düşüncelerin için ben teşekkür ederim. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir