Yapay Zeka ve Douglas Adams

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli şey şüphesiz zeka’ya ve bu zekayı etkin biçimde kullanabilecek bir akla sahip olmasıdır. Ancak yine aklı ile düşünen insan birçok “zeka”yı bir araya getirmeyi düşünmüştür. Bu şekilde düşünen insanlar “Yapay Zeka” dediğimiz kavramın temelini atmıştır.

Peki nedir bu yapay zeka? Kısaca bundan da bahsedelim… Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Genel olarak canlıların nasıl düşündüğünü, nasıl hareketler yaptığını analiz ederek olaylar karşısında o canlılar gibi tepkiler verebilecek bir yapay beyindir diyebiliriz.

İlk olarak makine zekası, makine düşüncesi, makine beyni gibi isimlerle anılmış olan bu kavram daha sonra yapay zeka isminde anılmaya başlandı. Bilgisayar bilimin başladığı yıllardan bu yana sorulan “Makineler düşünebilir mi?” sorusunun üzerine giden bilim insanları tarafından tasarlanmaya başlandı ve bugün birçok işimizi yapabilecek kapasiteye ulaştı. Gelecekte daha da çok yardımımıza koşacağı kesin gibi gözüküyor.

Tamam ama Douglas Adams ile bu konunun ne alakası var?

Bildiğiniz üzere (Bilmiyorsanız da şimdi öğreneceğiniz gibi) Douglas Adams bir yazar. Yazar ama öylesine bir yazar değil. Çok değişik düşüncelere ve hayal gücüne sahip bir yazar. En önemlisi de yapay zekanın şu andaki haline en yakın düşünceyi yıllar öncesinde ortaya koymuş olması.

Otostopçunun Galaksi Rehberi

Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams
Otostopçunun Galaksi Rehberi Kitabı

Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabı Douglas Adams tarafından ilk olarak 1978 radyo serisi olarak çıkan daha sonra da kitap serisi haline getirilen kitaptır. Yapay zeka ile ne alakası olabilir peki?

Serinin üçüncü kitabına geldiğimizde yapay zeka karşımıza çıkıyor. Başka bir gezegende yapılmış olan “Deep Mind” adındaki yapay zeka şu anda çalışmaları süren Google yapay zekasına benzetiliyor. Deep Mind’a “Hayat, evren yani her şey hakkında en önemli cevabı vermeni istiyoruz..” dediklerinde Deep Mind “Bunu düşünmem lazım. Yedi buçuk milyon yıl sonra geri dönün!” Diyor.

İşler burada ilginçleşiyor. Çünkü yedi buçuk milyon yıl sonra geri döndüklerinde şok bir cevap alıyorlar. 42. Evet makine cevap olarak kırk iki diyor. Çünkü ortada soru olmadığını düşünüyor.

Kitabın yazarı ise bu kırk ikinin ne anlama geldiğini hiçbir zaman açıklamıyor.2005 yılına geldiğimizde bu kitap serisi sinemaya uyarlandı. Bilim kurgu sevenleri bu filmi izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca kitapları da öneririm. Zira sinemada bazı konular daha yüzeysel geçilmiş.

İşte yapay zeka ve Douglas Adams‘ın ilişki bu şekilde. Daha farklı ve bilimsel yazılarda da görüşmek üzere 🙂

Peki siz bu kitapları okudunuz mu? Yapay zekanın geleceği hakkında bu yazının altında yorum olarak yazabilirsiniz.


“Yapay Zeka ve Douglas Adams” için bir yanıt

  1. Murat Tekin avatarı
    Murat Tekin

    Bu filmi izlemiştim. Bilim kurgu severlere öneririm. Yapay zeka ile ilgili kısmına çok güldüm. Genel olarak komedi ağırlıklı olmasından dolayı kitabını da okudum sonradan. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir